Compassie Retraite

Wat is een retraite?
Een retraite betekent dat je in afzondering bent zodat je tijd en ruimte hebt om zelfonderzoek te doen. Als retraite begeleider kan ik me daar wel in vinden. Een retraite is de mogelijkheid om eens naar binnen te keren. Het helpt je om voor één of meerdere dagen uit je dagelijks leven te stappen. Afleidingen worden beperkt. Zo is de uitnodiging om je mobiel op stil te zetten, je computer uit te laten en je op jezelf te richten. Je bent los van werkactiviteiten, de thuissituatie en komt in een omgeving waarin je de ruimte hebt om met jezelf te zijn. De afleiding die er normaal gesproken is, aan alles wat moet en de gedachten die hierbij op komen, zullen wat meer naar de achtergrond gaan. Dit biedt ruimte en perspectief. Tijdens een retraite word je begeleid en is de setting zo gemaakt dat jij je veilig en geborgen mag voelen. Een retraite betekent de stilte in, tot rust komen zodat je inzichten ontvangt van binnenuit. Ik zeg ook wel eens: “Stilte brengt ons wijsheid.” Tijdens de retraite volg je zoveel mogelijk het programma. Het programma bestaat uit gevarieerde oefeningen. Tussendoor is er ruimte voor jezelf om de natuur in te gaan, te wandelen of te rusten. Op vaste momenten zijn er pauzes, zodat jij met aandacht kunt eten en drinken.

Waarom zou je een retraite volgen?
Je kunt om verschillende redenen een retraite kunnen volgen. Het mooie van een retraite is dat zich aandient waar je nu aandacht voor mag hebben en dat zich aandient wat je in dit moment aankan als mens. Door opmerkzaamheid te brengen in het moment neem je de tijd om inzichten maar ook oude emoties en oude pijnen de ruimte te geven, zodat deze geheeld kunnen worden en je ze langzaam wat meer kunt loslaten. Oude en soms ongezonde gewoontes krijgen de kans om vervangen te worden voor nieuwe gewoontes die beter bij je passen en gezonder voor je zijn. Ook biedt het de mogelijkheid om de innerlijke criticus die veelal bestaat uit oordelen te vervangen voor vriendelijkheid en mildheid naar jezelf.
Hieronder een paar redenen beschreven waarom je een retraite zou kunnen volgen:
– Een retraite biedt de mogelijkheid om het zelfhelend vermogen aan te spreken.
– Een retraite biedt de mogelijkheid om inzichten te krijgen.
– Een retraite biedt de mogelijkheid om bij jezelf te komen, zonder afleiding.
– Een retraite laat je weer in contact komen met het gevoel van dankbaarheid en mildheid.
– Een retraite geeft jou weer kansen om opnieuw doelen te stellen en energie op te doen.

Voor wie is een retraite bedoeld?
Voor iedereen die bekend is met meditatie beoefening in welke vorm dan ook. En voor een langere tijd in stilte wil zijn en zich in zijn of haar meditatie beoefening wil verdiepen.

Hoe ziet een retraite eruit?
Een retraite kent een vast programma. Tijdens de retraite word je door een erkende trainer begeleid. De trainer varieert in het programma met Mindfulness en Compassie oefeningen, Yoga Nidra en stiltes. Zo is er ruimte om te bewegen, liggen, zitten en lopen. Je wordt altijd uitgenodigd om goed voor jezelf te zorgen. Wanneer je behoeftes anders zijn dan het programma dan mag je hier naar luisteren. Daarnaast heb je vrije tijd die je zelf in kunt vullen en wordt er in stilte en met aandacht gegeten. Er is ook ruimte voor het delen van je ervaringen die je tegenkomt.
Ik bied retraites aan van 4 dagen en van 2 dagen. Bij een tweedaagse retraite ga je vaak weer naar huis en vervolgt het programma zich de volgende dag. Wanneer ik een locatie huur met slaapgelegenheid slaap je op locatie en zal het programma anders zijn. Hieronder in het kort een voorbeeld van een programma voor 2 dagen wanneer je thuis slaapt:

Dag 1
10:00 uur Welkom & aankomen
10:30 uur De stilte in – Zitten met aandacht
11:00 uur Loop meditatie
11:30 uur Stretchen en zitten of liggen
12:30 uur Lunch & vrije tijd
14:00 uur Meditatie
14:45 uur Wandelen in stilte
15:30 uur Meditatie
16:00 uur Yoga Nidra
16:30 uur Afsluiten dag 1
Naar huis of slapen op locatie

Dag 2
10:00 uur Aankomen en gronden
10:30 uur Yoga Nidra
11:15 uur Loop meditatie
12:00 uur Meditatie
12:30 uur Lunch en Vrije tijd
14:00 uur Meditatie
14:45 uur Loop meditatie
14:30 uur Meditatie helemaal in stilte
15:00 uur Stretchen
15:15 uur Meditatie
16:00 uur Loop meditatie
16:30 uur Afsluitende Meditatie
17:00 uur Afsluiten retraite

Praktisch
– De investering in een tweedaagse retraite bij thuis slapen bedraagt:  €125,00.
– De investering in een tweedaagse retraite bij slapen op locatie bedraagt: €230,00.
– De investering in een vierdaagse retraite bij slapen op locatie bedraagt: €400,00.
Je neemt je eigen matje, meditatiekussen en dekentje mee. Mocht je dit niet hebben dan zorg je voor een grote handdoek of laken. Een extra paar sokken, een omslagdoek en vest zijn geen overbodige luxe.

 

 

Scroll naar top